Choď na obsah Choď na menu
 

PIC

V šuflíku som našiel pár kusov PIC16F84 a tak som rozhodol, že by nebolo odveci vyskúšať prácu aj s týmito 8bitovými mikrokontrolérmi od firmy Microchip keďže sú dosť používané.


V prvom rade, ale človek potrebuje niečo čím bude do pamäte jednočipu nahrávať napísaný program. Začal som teda googliť po nejakom dobrom a hlavne jednoduchom programátore a zapáčil sa mi klon PICkit-u 2 na stránkach svetelektro.com, ktorý okrem nahrávania programov do pamäte umožňuje program aj ladiť – čiže slúži zároveň aj ako debugger.
Tento PICkit2 je prepojiteľný s PC pomocou USB konektora takže už žiadne programátory, ktoré potrebujú sériové či paralelné porty.

Firmware do PICkit-u je pravidelne aktualizovaný a je možné ho jednoducho stiahnúť na stránkach výrobcu [1]. Podporuje všetky MCU rodiny 16F a väčšinu 18F a mnoho ďalších.

Keďže sa jedna o klon PICkit2 tak od originálu sa odlišuje odobratím pár funkcií a v tomto zapojení sú použité MOSFET tranzistory.

Rozdiely medzi originálnym PICkitom a týmto klonom:
-> iba 5V napájanie;
-> nedá sa použiť mód - „programmer-to-go“ keďže neobsahuje EEPROM pamäte;
-> a použitie spomínaných MOSFET-ov namiesto bipolárnych tranzistorov.

Schéma zapojenia ako vidno je jednoduchá a takisto aj plošný spoj, ktorý som trocha poupravil – ubral som na hrúbke čiar kvôli jednoduchšej výrobe DPS-ky keďže čiary boli dosť natesno. Upravený plošný spoj prikladám a môžete si ho stiahnuť
tu spolu s firmware-om, ktorý bude treba do PIC18F2550 nahrať nejakým iným programátorom.

 



Obr.1 Schéma zapojenia PICkit 2


 



Obr.2 Plošný spoj



Zapojenie nemá žiadne záludnosti. Problém možno bude so zháňaním súčiastok. Ja som si ich všetky objednal z Farnell-u a firmware som si do MCU nahral v programátorom v škole.

Po zapojení do PC-čka možno ešte bude treba nainštalovať ovládače, ktoré sa dajú nájsť na stránkach výrobcu PICkit-u. Ja som ich nepotreboval. Programovať a ladiť sa dá vo vývojovom IDE MPLAB pričom na stránkach výrobcu sa dá stiahnúť program, ktorý okrem programovania umožňuje využiť aj rôzne iné funkcie PICkit2 napr. logický analyzér, UART terminál atď. s názvom PICkit2 programmer.

Po naištalovaní programu PICkit2 programmer a jeho spustení vyberieme Tools->Check Communications a ak je všetko v poriadku PC by mal nájsť a pripojiť sa na náš PICkit. Vyzerá to nasledovne:

 



Obr.3 Po pripojení sa na PICkit2



Id programátora ako vidite u môjho je: luboss17. Toto ID sa dá nastaviť a to takto: Vyberieme Tools->Calibrate VDD a vyhodí sa nám okno na kalibráciu napätia. Keďže tento klon umožňuje iba 5V napájanie tak je nám to na nič a preklikáme sa nasledovné okno:
 



Obr.4 Nastavenie ID PICkit-u 2



Tu si môžete zmeniť prednastavené ID na vaše a potvrdiť tlačidlom Assign Unit ID a ďalej Finish. Toto ID nenesie nejaký veľký vyznam, slúži iba na identifikáciu PICkit-ov ak ich máme viac.

Ďalej si môžeme ešte otestovať napr. či dostávame 12V na MCLR pin alebo logické úrovne cez Tools->Troubleshoot. Sprievodca je celkom zrozumiteľný takže nie je problém.

Na vyskúšanie pripojíme nejaký PIC k PICkit-u. Ja som použil PIC16F84A. Po vybratí Tools->Check Communications by sa mal PICkit spojiť s našim PIC-om a ak je všetko v poriadku vybehne nám takéto (podobné) okno:

 



Obr.5 Pripojenie sa k PIC16F84A



Tlačidla Read, Verify, Write a Erase snáď netreba popisovať. Zaškrtávatkom On v Boxe VDD Pickit2 môžeme povoliť napájanie pre programovaný MCU a MCLR prepína výstup MCLR do tretieho stavu - vysokej impedancie.

Ako som už spomínal PICkit2 obsahuje aj užitočnú vec akou je 3-kanálový logický analyzér. Nájdeme ho v Tools->Logic Tool.. Podľa pinout-u naboku pripojíme na analyzované vstupy, nastavíme triggrovaciu hranu a spustíme cez Run. Vyzerá to nasledovne:

 



Obr.6 Logický analyzér



Vyskúšať si môžete aj ďalšie veci, napr. UART terminál.
 



Obr.7 Pinout PICkit-u 2



Fotky z môjho PICkit-u 2:
 



Obr.8 Foto č1


 



Obr.9 Foto č2



Tento klon PICkit2 bol prebraný zo stránok autora, uvedeného v zdrojoch kde sa o ňom môžete dočítať viac [2] :)

Zdroje

http://lubosweb.php5.sk/konstrukcie/05_pickit2.php
[1] http://www.microchip.com/
[2] http://www.mcuhobby.com/articles.php?article_id=7